Nieuws

,

‘Alleman’ verbluft!

Een middeleeuwse moraliteit, waarin God de mens ter orde roept, dat krijg je toch aan de straatstenen niet verkocht? Tenzij je Scholen Da Vinci heet en de hedendaagse Engelse bewerking gebruikt om die weer naar een Vlaamse context te vertalen en nadien met verve op de planken te brengen.
Alleman viert zijn dertigste verjaardag op een naar een orgie neigend feestje waarop ongeveer 20 leerlingen van onze school de toon meteen zetten voor een meeslepende voorstelling. Het feestje kent echter een bijzonder akelig einde als de Dood Alleman komt halen. Hij moet zich verantwoorden bij God voor zijn liederlijk leven.
Het minste wat je kunt zeggen, is dat Alleman dit niet ziet zitten. Hij zoekt zijn Gezelschap op met de vraag hem te steunen in de tocht, maar ze weigeren koudweg. Ook bij zijn familie vindt hij niet het gehoor dat hij nodig heeft. Als hij ten slotte zijn aan lager wal geraakte Zelfkennis ontmoet, komen ze er ook nog achter dat hij zijn Goede Daden zo fel heeft verwaarloosd dat ze zelfs niet meer kan staan. Alleen de ontmoeting met het kleine Allemanneke kan de kansen misschien nog keren.
Maar liefst drie Allemannen, elk met hun eigen manier van spelen, zorgden voor filosofie, humor en ontroering in dit stuk dat niemand onberoerd liet. Ook het sobere, maar door de projecties en belichting erg gesmaakte decor en de zeer geslaagde en overtuigende acteerprestaties deden vergeten dat dit slechts schooltoneel was.
Een prestatie dus waarvoor we niet alleen het hele acteursteam, maar ook de regisseurs, het productieteam en alle andere betrokkenen proficiat willen wensen.
Of zoals een van onze leerkrachten het perfect samenvatte:

Ik heb genoten, een traan gelaten van ’t lachen, een traan gelaten. Meegevoeld, nagedacht over onze doortocht op deze Aardse kloot. Over almachtige God en zijn graad van (klootzak) zijn. Over hoe onze fijne school jaar na jaar een steeds wisselende groep jongeren klaarstoomt om een stuk te brengen om u tegen te zeggen. Maar dit jaar Alleman laten terugkijken op zijn leven en hem een geweten schoppen. Alle man ging naar huis met toch wel het gevoel dat er nog werk aan de winkel is. Green Grass van Tom Waits zal nooit meer hetzelfde zijn.

De schitterende foto’s werden genomen door Viola Claeys uit 5TBK.
Gallery with ID 53 doesn't exist.